Nechte Ježíše přijít k sobě.

Moji milí,

Co bych vám měl říci o manželství? Ptal jsem se zbožných lidí, žili spolu snad už padesát let. Dědeček neřekl nic a podíval se na babičku. A babička pronesla: pane faráři, v manželství se musí hodně odpouštět. Ptal jsem se také zkušeného faráře, přesně řečeno četl jsem o tom v jeho knize. A ten starý kněz řekl zhruba tolik: manželství je jedinečná svátost. Je tajemné. Kdyby nebylo hříchu, nebyly by ostatní svátosti potřeba, ale tato jediná by zůstala: manželství.

Jen letmo chci zmínit plamenné diskuse, hádky, petice a jiné projevy názorů na manželství, jak je přináší naše rozkolísaná doba. Je těžké mezi všemi těmi názory hledat zrnka pravdy. Ale jedna věc se zdá být jasná: životní vztah dvou lidí je tajemná věc. Nejsou všechny ty hádky a spory, stejně jako okázalé svatební ceremonie a pak zase kruté rozvodové bitvy i vraždy nakonec jasným důkazem, že máme co dělat s tajemstvím, které nás přesahuje a s kterým si nevíme rady?

Když se mluví o manželství, často se podle mě zapomíná na to hlavní: na děti. Ony potřebují stabilní rodinu, ony mají právo nejen znát své rodiče, ale také cítit jejich lásku.

A právě v tomto bodě bychom mohli navázat k dnešnímu evangeliu. Když si jej připomeneme, může nás napadnout, že je to vlastně slepené ze dvou částí: v první diskuse o rozvodech, ve druhé hodný pán Ježíš žehná dětem a zlá církev (učedníci) mu to zakazuje. Ale Ježíš hlásá stále jednu a tutéž radostnou zvěst: nechte maličké přijít ke mně. Tím nemyslí jen děti. Ježíš vstupuje do našich vztahů a přichází k nám, abychom mohli přijít k němu. Nevydává rozkazy, ale nabízí dobrou radu: člověče, nerozlučuj, co Bůh spojil. On sám osobně je totiž tím tajemstvím, on je odpovědí na otázky zamilovaných lidí, rozhádaných manželů i osamělých rodičů.

Možná se zeptáte, jak tomu lze rozumět: Ježíš je odpovědí na všechny otázky? Jistě si můžeme připomenout jeho životní příběh, hledat odpověď v jeho slovech, gestech, činech. Ale ještě spíš si to můžeme představit jako setkání s člověkem, s kterým budeme chtít strávit zbytek života. Když někdo najde svou životní lásku, je to přece pro něj zároveň odpověď na všechny otázky od smyslu bytí přes nesmyslnost utrpení až po rozhodnutí, kam se vydám druhý den a co tam budu dělat.

Proto zanechme hádání a hledejme odpověď u Ježíše. Hledejme pravdu, která je tajemná a krásná. Nechme také my Ježíše přijít k sobě.

27. neděle v mezidobí – B

Koloděje, 7. 10. 2018 v 9h

Napsat komentář